Ads 468x60px

Pages

Sunday, February 22, 2009

Handmade Chocolate



Chocolate Compound with assorted fillings and shapes

Entry kali ini tentang kelas handmade coklat yang saya pergi di Bangi, anjuran Puan Rahimah. Dalam kelas ni, Puan Rahimah mengajar cara "tempering" coklat couverture yang mudah untuk dilalukan di rumah TANPA mengunakan mesin atau memerlukan bilik yang berhawa dingin.

Bagi yang suka makan coklat @ nak buat bisnes coklat, bolehla join kelas Puan Rahimah ni untuk mempelajari teknik membuat coklat...

Details kelas seperti di bawah :
Apa yang akan dipelajari and diperolehi:
  1. Jenis-jenis and formulasi coklat: couverture, compound dan masakan
  2. Cara "tempering" coklat couverture yang mudah untuk dilalukan di rumah TANPA mengunakan mesin atau memerlukan bilik yang berhawa dingin
  3. Cara membuat inti coklat "ganache"
  4. Membuat sendiri (hands-on) 6 jenis coklat berasaskan coklat couverture dan compound. Couverture: Coklat badam, Nutty, Strawberry Delight dan Cocoa Delight Compound: Dark Melting Delight, Coklat berperisa
  5. Tips:
    1. Permilihan dan penjagaan acuan coklat
    2. Sumber mendapatkan bahan-bahan asas coklat yang halal, murah, berkualiti dan sedap
    3. Menyimpan dan membungkus coklat
Terhad untuk 2 orang setiap kelas
Setiap Rabu atau Sabtu (9 am to 2 pm).
RM 250 termasuk nota, bahan-bahan yang diguna, dan jamuan ringan. (Anda akan membawa pulang min 50 biji coklat (sila bawa bekas) dan acuan coklat berharga RM 30. Acuan coklat percuma ini hanya akan diberi sehingga bulan Mei sahaja). Bayaran semasa kelas.

Sila layari http://homechoc.blogspot.com untuk keterangan lanjut

0 comments:

Post a Comment