Pages

Saturday, May 30, 2009

Yellow Theme Hantaran Cake - Kak Ila




Hantaran Cake (Orange Flavor) - Size 8 inch

Sejak akhir2 ni, mmg xde idea nak tulis apa, tu yg banyak entry just letak gambar je. Cuma hari ni, baru la ilham tu kluar sket. Okla back to topic, hantaran cake ni order by my regular customer- Kak Ila. Every time order kek hantaran, mesti kak ila order with yellow theme. Memang suka btul die dengan warna kuning ni.

Macam biasa, kak ila akan beri budget dan terpulang pada saya untuk buat deco cake tu. So, untuk kek ni, saya dapat idea untuk cube buat pattern filigree di tepi kek menggunakan royal icing. Dan saya combine bunga readymade + homemade. Kalau prasan ada bunga calla lily di selit antara roses tu. Haa...bunga calla lily dan sedikit hiasan keliling tu saya buat sendiri. Harap xnampak beza sgt dengan readymade roses tu.

Tq ye kak ila :)

Jihan's Hantaran Cupcakes



Hantaran Cupcakes (Chocolate Flavor) - Solo M, 7 pieces

Selamat Pengantin Baru Jihan & Husband. Moga perkahwinan berkekalan hingga akhir hayat. Thanks for the order.

Cupcakes - Mimi


Chocolate Cupcakes with Ganache + Simple Deco Buttercream (Solo M) - 16 pcs

Thanks to Mimi :)

Friday, May 29, 2009

Football Cupcakes - Ila


Chocolate Cupcake with Football Theme (Solo M - 16 pcs)


Monday, May 25, 2009

Light Green Fondant Cake - Lin


Simple Hantaran Fondant Cake (Chocolate Flavor) - Size 10 inch (3kg)

Friday, May 22, 2009

2 Tiers Wedding Cakes - Lala



2 Tiers Fondant Wedding Cakes (Size 7 inch-top, 10 inch-bottom)

My friend, Lala request wedding cake untuk majlis perkahwinan adik iparnya di bidor. Lala ada beri sample design cake (sumber internet), dan minta saya buat dengan tema color pink purple utk bunga dan keliling cake dan overall cake die hanya mahukan putih.Untuk ribbon/bow atas kek dan bunga tu saya menggunakan gumpaste doh, dan part lain menggunakan fondant. Size kek 7 inch - top dan 10 inch-bottom, flavor coklat. Anggaran berat keseluruhan kek dalam 5-6kg.

At first, hanya letak sekuntum bunga je ditengah kek, macam gambar di atas. Masa lala datang pick up, ada tambahan bunga yang di letak di tepi kek lagi, tapi saya x sempat nak ambil gamba.

Thanks Lala :)

Wednesday, May 20, 2009

Amirul's Birthday




Chocolate Cake (Size 9 inch)



Chocolate - Kak Nad


Homemade chocolate (compound chocolate with filling) - 21 pcs per box

Monday, May 18, 2009

Marshmallow Pops



Pernah buka blog Bakerella? Pada siapa yang pernah ke sana, mesti dah biasa nampak ni. Marshmallow Pops ni eksperimen yang dibuat hasil dari laman web Bakerella tu. Suka tengok hasil kerja yang comel-comel dan memang kreatif. At first, saya cube buat guna kek, tapi agak leceh membuatnya, so sebagai alternatif, saya menggunakan marshmallow putih. Hanya celupkan je dalam coklat cair. Tapi make sure tau marshmallow tu halal.


Marshmallow pops ni sesuai untuk di beri pada kanak-kanak di birthday party, wedding etc. So, pada sesiapa yang nak try buat, ada step2 yang ditunjuk dalam Bakerella. Cubala yer :>

Simple Chocolate Cake - Nurul



Thursday, May 14, 2009

Kungfu Papa Birthday Cake




Chocolate Sour Cream Cake with Chocolate Ganache (Size 8') - Weight 1-2kg
Lama rasanya x update blog ni. Maaf pada semua yang bertanya tentang gambar terbaru, yang bertanya di chatbox dan ym, disebabkan ketiadaan internet, semuanya saya terlewat nak reply.
InsyaAllah dari semasa ke semasa, saya akan cuba uploadkan gambar2 tempahan yang lepas.
Untuk kungfu papa birthday cake ni adalah tempahan dari Kak Lina (ibm) untuk adik lelakinya. Sebelum ni kak lina ada tempah birthday kek untuk anaknya yang bertemakan Pooh & Tigger.
Actually kak lina request kungfu panda doll dengan muka funny, tapi ini yang terhasil. Muka panda x berapa funny, jadi saya tambah 4 cupcakes di keliling kek tu. Kali ni kak lina order chocolate sour cream cake, kak lina ni mmg suka sgt coklat jadi topping kali ni turut menggunakan chocolate ganache.
Thanks to Kak Lina, harap x serik order dengan saya yer ;)