Pages

Thursday, February 26, 2009

Hantaran Fondant Cake - Kak Ila



Fondant Hantaran Cake (Chocolate Cake) - Size 10 inch (2kg+)

Sunday, February 22, 2009

Handmade Chocolate



Chocolate Compound with assorted fillings and shapes

Entry kali ini tentang kelas handmade coklat yang saya pergi di Bangi, anjuran Puan Rahimah. Dalam kelas ni, Puan Rahimah mengajar cara "tempering" coklat couverture yang mudah untuk dilalukan di rumah TANPA mengunakan mesin atau memerlukan bilik yang berhawa dingin.

Bagi yang suka makan coklat @ nak buat bisnes coklat, bolehla join kelas Puan Rahimah ni untuk mempelajari teknik membuat coklat...

Details kelas seperti di bawah :
Apa yang akan dipelajari and diperolehi:
  1. Jenis-jenis and formulasi coklat: couverture, compound dan masakan
  2. Cara "tempering" coklat couverture yang mudah untuk dilalukan di rumah TANPA mengunakan mesin atau memerlukan bilik yang berhawa dingin
  3. Cara membuat inti coklat "ganache"
  4. Membuat sendiri (hands-on) 6 jenis coklat berasaskan coklat couverture dan compound. Couverture: Coklat badam, Nutty, Strawberry Delight dan Cocoa Delight Compound: Dark Melting Delight, Coklat berperisa
  5. Tips:
    1. Permilihan dan penjagaan acuan coklat
    2. Sumber mendapatkan bahan-bahan asas coklat yang halal, murah, berkualiti dan sedap
    3. Menyimpan dan membungkus coklat
Terhad untuk 2 orang setiap kelas
Setiap Rabu atau Sabtu (9 am to 2 pm).
RM 250 termasuk nota, bahan-bahan yang diguna, dan jamuan ringan. (Anda akan membawa pulang min 50 biji coklat (sila bawa bekas) dan acuan coklat berharga RM 30. Acuan coklat percuma ini hanya akan diberi sehingga bulan Mei sahaja). Bayaran semasa kelas.

Sila layari http://homechoc.blogspot.com untuk keterangan lanjut

Wednesday, February 18, 2009

Birthday Cake - Yatie


Simple Chocolate Cake with Ganache frosting

Monday, February 16, 2009

Mini Cupcakes - Yatie




Mini Cupcakes - Chocolate Chip Flavor with swirl buttercream ( Cup S )

My friend + regular customer - Yatie asked me to make something for her boss's birthday. She wants something simple and suits her budget. So, i make mini cupcakes - chocolate chip flavor with simple swirl cream and add some choc rice + love.

Friday, February 13, 2009

Fondant Cupcakes - Yuz


I made this cupcakes special for someone.

Thursday, February 12, 2009

Chocolate Chip Cupcake - Sarah


Chocolate Chip Cupcakes (25 pcs) - Souffle M

This cupcake order by Sarah for her brother - Zlan. Thanks 2 Sarah.

3 Tiers Wedding Cakes - Dhila



Dhila berkenan kek dengan hiasan fresh flower, macam dalam blog kak miss. So, untuk kek 3 tingkat ni, saya guna teknik steam buttercream dan hiaskan corak dan manik di sekeliling kek. Fresh flower tu Dhila beli sendiri, katanya di petaling street, lebih kurang dlm 50-60 kuntum ros merah.

Dengan tunjuk ajar dari Kak Zati dan Aqis sebelum tu, Alhamdulillah dapat saya membuat kek bertingkat menggunakan tiang ni. Terima kasih atas tunjuk ajar yang diberikan.

Gambar yang diambil banyak yang tidak memuaskan, jadi gambar ni je yang dapat di upload.
Thanks to Dhila, n walaupon x sempat nak tengok pengantin, 'Selamat Pengantin Baru' diucapkan pada pasangan dan moga bahagia hingga akhir hayat.

Friday, February 6, 2009

Kek Malam Berinai - Dhila




Chocolate Cake with Steam Buttercream frosting (7inch)

1-2 bulan lepas, Dhila dari Kota Damansara dah booked kek malam berinai dan kek 3 tingkat untuk kawannya di Putrajaya yang melangsungkan perkahwinan 30 Jan 09 yg lalu. Kira Dhila sponsor kek kahwin ni, bertuahnya pengantin :).

Untuk malam berinai, Dhila tempah kek coklat dengan frosting steam buttercream dgn tema kuning. Untuk hiasan atas kek, saya menggunakan bunga fondant readymade. Manakala dikeliling kek, bunga ros mini tu saya buat sendiri menggunakan sugarpaste. Untuk frosting kek pula, Dhila request steam buttercream, so permukaan kek tu nampak licin seperti fondant. Sebab kalau nak sapu buttercream biasa ni memang saya fail sket, x brapa licin. So, method steam buttercream ni memang bersesuaian lah bagi orang yg tak mahir melicinkan cream.

Gambar kek 3 tingkat akan diupload next week...insyaAllah

Wednesday, February 4, 2009

Cupcakes with Swirl Roses - Gina



Chocolate Cupcakes with Swirl Roses Buttercream ( 16 pcs - size M )

Selain tempahan hantaran cupcake fondant, Gina turut order simple chocolate cupcake with buttercream frosting untuk di bawa balik ke kampung. Untuk cupcakes ni, Gina inginkan yang simple deco dan warna terpulang pd saya. So, saya gunakan kombinasi pink+blue dan buat swirl roses - buttercream. Thanks again Gina

Hantaran Cupcake (Purple Set) - Gina



Set hantaran cupcake (purple with roses) order dari Gina untuk majlis pertunangannya pada 24 Jan yang lalu. Thanks to Gina for the order n congratulation for your engagement :>

Monday, February 2, 2009

Hantaran Cupcake (Brown Set) - Kak Nad 2



Cupcake ni repeat order dari Kak Nad ( Bandar Permaisuri ). Kak Nad order 2 set cupcakes hantaran (fondant) untuk majlis perkahwinan adik lelakinya di Penang pada cuti CNY yg lepas. Flavor kek coklat, 2 theme warna berbeza untuk setiap set - pink set dan brown set. 'Selamat Pengantin Baru' untuk pasangan pengantin. Alhamdulillah, happy mendengar bila pihak di sana sukakan cupcake tu. Thanks to Kak Nad :)

Hantaran Cupcake (Pink Set) - Kak Nad 1


Cupcake Fondant - Pink Set (Souffle Cup - Size M)