Pages

Tuesday, August 26, 2008

Chocolate Cake - Kak Fiza



Kek coklat + topping ganache dan hiasan rose coklat ni adalah order dari Kak Fiza. Kek khas untuk birthday mak kak Fiza. To kak fiza, sorry sgt sbb kek tu comot sket, insyaAllah next time saya buatkan yang lagi kemas.

Actually, ni my 1st online customer yang order. Tapi sayangnya masa hantar kek, x dapat jumpe kak fiza. InsyaAllah, panjang umur nnti dapatla kite jumpe yer kak ;)

Sunday, August 24, 2008

Double Coklat Kek (Indulgence Cake)



Double Coklat Kek ni order dari Tanjung Malim, request kek dengan hiasan bunga ros coklat. Dalam kek cam indulgence kek, ada 3 lapisan coklat kat dalam.

* Untuk tempahan kek dengan hiasan bunga rose coklat, harga bergantung pada kuantiti bunga rose. Sila hubungi/sms 017-3557734 untuk details. tq

Wednesday, August 13, 2008

Biskut Lidah Kucing



Last nite buat biskut lidah kucing. 3 dot kat tengah cam butang tu sebenarnya coklat chip. Bagi sesiapa yang x pernah mkn, biskut ni nipis dan rangup, sedap dimakan. So, kalau ada yang nak order biskut ni utk raya, bolehla contact saya. Harga nanti diupdate.

Tuesday, August 12, 2008

My 1st award

Thanks a lot to Intan sbb kasi award ni kat saya. Ni kire my 1st award la sejak join blog ni :). Moga hubungan kite berpanjangan dan diberkati-Nya, insyaAllah.

My turn nak kasi award pada :
1. Fiza-BawalChantique
2. KakZati-Sifu Kek
3. Kak Kacip - ForumCari
4. KakTun - BoxHouseStudio
5. Fiza - Homebake

It has been done according to the following rules:

1. The winner may put the logo on her blog.
2. Put a link to the person you got the award from.
3. Nominate 5 blogs. (akak nk tambah skit)
4. Put links to the blogs.
5. Leave a message for your nominees

dan sedikit Mutiara Kata yang ingin dikongsi bersama :
"Setiap hari kita adalah manusia yang berbeza. Semalam kanak-kanak, hari ini remaja. dan esok hari tua. Semuanya menjadikan kita dan masa sungguh bermakna..."


"Ambillah waktu untuk berfikir, itu adalah sumber kekuatan. Ambillah waktu untuk bermain, itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi. Ambillah waktu untuk berdoa, itu adalah sumber ketenangan. Ambillah waktu untuk belajar, itu adalah sumber kebijaksanaan. Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai, itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan. Ambillah waktu untuk bersahabat, itu adalah jalan menuju kebahagiaan. Ambillah waktu untuk tertawa, itu adalah musik yang menggetarkan hati. Ambillah waktu untuk memberi, itu adalah membuat hidup terasa bererti. Ambillah waktu untuk bekerja, itu adalah nilai keberhasilan. Ambillah waktu untuk beramal, itu adalah kunci menuju syurga.


Friday, August 1, 2008

Blueberry Cake-1mas2ra

Click picture for actual image

Bluberry cake ni dah lama nak dibuat. Alhamdulillah, akhirnya semalam dapat buat kek ni. Disebabkan adunannya banyak, jadi saya bahagi pada 2 loyang; loyang segiempat 6'x4'inch dan loyang bulat 7inch. Terima kasih pada kakmas-forum cari.


Blueberry Cake
Sumber : 1Mas2ra (forum cari)

Bahan
250gm butter
350gm caster sugar
6 telur
2tsp vanilla esen
250ml sour cream/yoghurt

460gm tepung )ayak
2 1/2 tsp baking powder )

1 tin blueberry

Topping
60gm butter lembut
80gm brown sugar
10gm cinnamon powder

Cara :

1. Pukul butter dgn gula sampai kembang. Masukkan telur satu persatu.
2. Masukkan esen vanilla dan sour cream.
3. Gaul dgn senduk tepung hingga bercampur.
4. Masukkan dalam bekas 9� yang berlapik dan bergris. Tuang adunan ke dalam bekas.
5. Tuangkan blueberry ke atas adunan.
6. Gaulkan topping dan campak ke atas blueberry tadi.
7. Bakar 170C lebih kurang 1 jam-1 jam 10minit.

*Note : saya kurangkan gula dalam kek, sbb topping n blueberry tu da manis

Selamat mencuba :)